Слънчеви колектори с термосифон и “Heat Pipe” тръба



Слънчеви колектори с термосифон и “Heat Pipe” тръба

Всеки един потребител може сам да прецени до колко е ефективна една слънчева система, чрез годишното си потребление на топла вода, докато е използвал слънчеви колектори. Статистиките сочат, че спестеното средно потребление на енергия за отоплението на топла вода в едно домакинство е около 60%. Като за най-ефективни се смятат колекторите през месеците от Април до Октомври, когато интензивността на слънцето е най-голяма. През останалите месеци също подпомага загряването на водата за бита, но е ефективността е малко по-малка.

Слънчеви колектори с термосифон и с технология „Heat pipe” са двата най-предпочитани вида системи.

Вакуумните тръби са в основата при изграждането на колектори с термосифон. Те поглъщат и преобразуват слънчевата радиация в топлинна енергия, която е необходима за погряването на вода. Тръбите се състоят от две стъклени тръби изработени от изключително здраво боросиликатно стъкло с вакуум помежду им. Най-горния слой е прозрачен, за да могат слънчевите лъчи да преминат през нея и да достигнат до втория слой, който има специално покритие, което поглъща слънчевата радиация с минимални загуби.

„Heat pipe” е другата предпочитана технология за слънчеви колектори. Основното при тях са тези тръби „Heat pipe”, които всъщност са комплект от вакуумна тръба и топлинна медна тръба. В медната тръба има нетоксичен газ, които лед като се нагрее започва да се изпарява, докато не достигне до върха на медната тръба, така наречения кондензатор и там се осъществява топлообмена. Там се превръща в течност и се спуска надолу.

Всички медни тръби са тествани при температура 250°C, което ги прави сравнително меки. Ако тръбите са твърди, по всяка вероятност не са преминали този тест. За да се осигури максимално ефективна работа на слънчевите колектори е препоръчително те да бъдат инсталирани на място, което е максимално огрято през деня. За България най-добре би било ако колекторите са на южната страна на сградата. Приблизителният ъгъл, под който трябва да бъдат монтирани е добре да бъде 42 градуса или в интервала между 25-50°.


Източник: Obiavite.eu
Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger