Защо да изберем алуминиеви радиатори за отопление?


Нека да сравним алуминиевите радиатори  и старите чугунени радиатори, които все още съществуват в някои жилища и служат като средство за отопление.

Въпреки, че се смятат за вечни защото не корозират, старите чугунени радиатори имат своите недостатъци. Те имат много дебели стени и коефициента им на топлопроводимост е по-нисък

Чугунът се загрява бавно и изстива бавно – има топлинна инертност. Чугунените радиатори имат голямо тегло и груб дизайн. 


Алуминиевите радиатори се характеризират  с голяма топлинна мощност и висок топлообмен. Те са лесни за монтаж и подходящи за употреба в отворени и затворени отоплителни системи. Алуминиевите радиатори заемат значително по-малко пространство, като за отоплението на едно помещение са необходими по-малко ребра, отколкото при по-старите видове. 

Това е много важно при проектирането на помещенията, тъй като затварянето или скриването на алуминиевия радиатор е много по-лесно. Ако планирате ремонт или просто искате да замените остарялото оборудване, тогава алуминиевите радиатори са най-добрият вариант. Благодарение на своите естетически и функционални характеристики са оптимално решение за модерни жилища.






Области на приложение на алуминиевите радиатори

Алуминиевите радиатори представляват отлично интериорно решение, което освен модерна визия предлага и ефективност при отоплението на вашият дом, вила или офис. Те са подходящи за автономни отоплителни системи. При системите за централно отопление има изисквания при подготовката на циркулиращата вода, а са възможни и сериозни хидравлични удари по време на стартирането на системата след превантивна поддръжка. Затова експертите не препоръчват алуминиев радиатор за системи с централно отопление. Ако въпреки това решите да инсталирате алуминиев радиатор в една жилищна сграда, желателно е PH на водата да е между 7.0 до 8.0. 

За охлаждаща течност най-често се използва вода, но ако е прекалено алкална, това може да доведе до корозия и образуване на утайка. Освен това през зимата тя може да замръзне, затова трябва да се източва.







Като защитна течност може да се използват и антифризни течности.

Антифризът не замръзва при ниски температури, но трябва да се прибавят специални добавки, които служат като инхибитори на корозия и минерални отлагания. Също така антифризът има по-ниска топлинна мощност в сравнение с водата, необходимост от циркулационна помпа поради по-високия му вискозитет и значително се разширява при нагряване.

Предимства на алуминиевите радиатори:
 - висок топлообмен;
 - ниско ниво на топлинна инерция;
 - приятен външен вид;
 - механична здравина;
 - издържат на корозия;
- достъпна цена;
- лесна инсталация.


Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger