Как да предпазим растението от болести и паразити?



Домашните растения стават жертва на голям брой вредители, които понякога могат да нанесат драматични щети. Вредителите могат да бъдат от най-различен тип. Те могат да са например от някой вид насекоми, но също така могат да са гъбички, бактерии и други.
Предпазване на растението от болести и паразитиИма много голям брой фактори, които определят дали едно растение ще стане или няма да стане жертва на вредители. Така например, растенията подложени на някаква форма на стрес са по-податливи на вредители от други растения, които живеят спокойно.


На първо време, уверете се, че сте поставили растението на правилното място, за да намалите стреса. Дайте му правилното количество светлина и вода, най-добрият температурен режим и почвените условия от които то се нуждае, за да може то да процъфтява и да имате по-малко проблеми докато го отглеждате. Като цяло се постарайте да подобрите максимално микроклимата за домашните си растения.
Когато е възможно, изберете по-устойчиви сортове и винаги проверявайте и карантинирайте растенията, когато ги занесете вкъщи. Преди да сложите дадено растение сред останалите, непременно го отделете за два - три дни.

Полезни съвети за растенията:

За да избегнете появата на гъбични заболявания сред вашите растения, не е лошо да използвате контейнери за мулчиране. Това помага да се контролират гъбичките и не им дава шанс да се проявят.
Дезинфекцирайте растението за да избегнете евентуалната поява на зарази. За тази цел е важно да се пристъпи към премахване и унищожаване наличните насекомите, а също така ако е необходимо и на заразени листа или клончета.
За да преборите вредителите върху вашето растение, най-добре би било да премахнете колкото е възможно повече от тях механично. Това можете да направите с ръцете си или пък с помощта на прахосмукачка.
Понякога в  някои ситуации може да се пристъпи към поставяне на различни физическите бариери като например някои видове лепки, които привличат насекомите от вашето растение, при което насекомите залепват и остават там докато на загинат сами.
Осигурете движение на въздуха с помощта на нисък вентилатор. Това е изключително полезно за растението, защото застоялият въздух помага да се разпространят различни видове плесени и мухъл.
Уверете се, че вашите прозорци и врати са защитени с предпазни мрежи. Това няма да позволи на насекомите да влизат в дома ви, а по този начин ще ви защити и от евентуалното им развъждане в саксиите. По този начин ще може цялостно да се намали броят на насекомите в къщата.
Инсектицидният сапун е друго интересно средство, което можете да използвате за да се преборите с вредителите по растенията. Той може да бъде пръскан директно върху вредителите, дори и когато са върху растенията. Това ще убие вредителите, но в същото време е и напълно безопасен за използване във вашия дом, защото няма да навреди на вас или вашите любимци.
Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger