9 вида физиотерапия подходящи при редица заболявания

Какво представлява физиотерапията? Това е въпрос, който вероятно всеки от вас си е задавал, но не всеки знае точния отговор. Всъщност физиотерапията е вид медицинско лечение, при което специалист физиотерапевт диагностицира промени във физическата функция на пациента, след което определя и какви рехабилитационни и физиотерапевтични упражнения ще са необходими, за коригирането на откритите промени.
С помощта на специалистите по физиотерапия в Стара Загора от HBO Medical Support Center ще споделим с вас, кои са 9-те вида физиотерапия, които оказват благоприятно влияние върху редица заболявания.

Видове физиотерапия
Както при всяка медицинска практика, така и различните терапии се прилагат за лечение на редица състояния.
  1. Ортопедична физиотерапия -  Тя лекува мускулно-скелетни увреждания с участието на мускулите, костите и сухожилията. Подходяща е за заболявания, като: фрактури, навяхвания, тендинит, бурсит, хронични проблеми и рехабилитация или възстановяване от ортопедична операция. Пациентите могат да бъдат подложени на лечение със съвместна мануална терапия, обучение на мобилността и други условия.
  2. Гериатрична физиотерапия - Тя може да помогне на по-възрастните пациенти, които развиват състояния, които засягат тяхната мобилност и физическата им функция, като: артрит, остеопороза, болест на Алцхаймер, хип и подмяна на става, нарушено равновесие и инконтиненция. Този тип интервенция има за цел да възстанови тяхната мобилност, да намали болката и да увеличи физическата им активност.
  3. Неврологична физиотерапия - Тя може да помогне на хора с неврологични разстройства и състояния, като: болестта на Алцхаймер, травми на мозъка, церебрална парализа, мултиплена склероза, болест  на Паркинсон, увреждане на гръбначния мозък, инсулт. Лечението се стреми да повиши бързината на реакциите на крайниците и да се увеличи мускулната сила, чрез намаляване на мускулната атрофия.
  4. Сърдечно-съдова и белодробна рехабилитация – Тя се прилага на хора засегнати от кардиопулмунални условия и хирургични процедури. Лечението е с цел да се повиши физическата издръжливост на пациентите.
  5. Педиатрична физиотерапия – Тя има за цел диагностика, лечение и управление на състояния, които влияят върху здравето на бебета, деца и юноши, включително: забавяне в развитието, детска церебрална парализа, спина бифида, тортиколис и други състояния, които оказват влияние върху опорно-двигателната система.
  6. Рана терапия - Тя може да помогне и да гарантира, че лекуваната рана получава адекватно кислород и кръв по пътя на подобряване на кръвообръщението. Физиотерапията в този случай може да включва използването на ръчни терапии, електрическа стимулация, терапия с компресия и грижа за раните.
  7. Вестибуларна терапия -  Тя има за цел да лекува проблеми с равновесието, които могат да са резултат от вътрешни състояния на вестибуларния апарат. Вестибуларната физиотерапия включва редица упражнения и ръчни техники с помощта, на които пациентите могат да възвърнат нормалния си баланс и координация.
  8. Деконгестивната терапия -  Тя може да помогне за дренаж на събраните течности в пациенти с лимфедема или други състояния, свързани с лимфен застой и задържане на течности в тялото
  9. Рехабилитацията на тазовото дъно - Тя помага при лечение на неволеви изпускания, при чести позиви за уриниране и болки в таза при жените и мъжете, в резултат от травми или след операция.
Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger