Какво представляват пречиствателните станции на EcoTeam-bg.com



Пречиствателна станция
Пречиствателна станция
Пречиствателните станции са изключително необходими за опазването на околната среда, спомагат за възстановяване на екологичното равновесие, както и за опазване на природните ресурси. Самите пречиствателните станции представляват промишлени съоръжения, които имат за цел пречистване на питейна вода, в която може да се съдържат множество неразтворими твърди частици и елементи.
Пречиствателните станции се разделят на три основни вида, а именно малки, средни и големи. Предназначението на малките пречиствателни станции е насочено към пречистване на битовите фекални отпадъчни води от населени места – промишлени предприятия, жилищни сгради, вили, хотели, офиси, обществени сгради и така нататък. Това разделение на пречиствателните станции е въз основа на капацитета и размера, който е нужен за осъществяване на преработването. В този смисъл малките станции, които са насочени към пречистване на септични отпадъчни води от офиси, различни сгради и така нататък имат капацитет до 2000 ЕЖ/ еквивалент жител.


Метода, по който малките пречиствателни станции работят чрез гравитачно оттичане като това представлява по-опростения начин за пречистване на водата. Другият метод е чрез последователно циклично третиране или още познат като принцип на SBR.

Как се извършва самото пречистване на водите

Основният процес, а именно почистването, се извършва посредством метода на механичното почистване, което е предназначено не само за речни, но и за повърхностни води, както и чрез процесите на неутрализация, деминерализация, декарбонизация. Други процеси, които се осъществяват са утаяване, филтриране, биологично почистване, както и отделяне на желязо, а също и на манган. Целият този процес се контролира непрекъснато поради важността му. Целта на процеса е пречистване на питейната вода, което се осъществява по зададени норми, като целта е да не се замърсява по никакъв начин околната среда и да не представлява, разбира се, опасност не само за хората, но и за животните. Пречиствателните станции прилагат различни методи на почистване, както и разполагат с различни системи за тази цел.
Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger