Как да изберем механизма, корпуса и формата на един ръчен часовник?




Спрямо източника на енергия за задвижването им, часовниците се делят на механични и електронни. Стрелките на механичните модели се въртят от пружина. При тях е допустимо отклонение от 20 до 40 сек. в денонощие, затова доста модели имат допълнителни устройства за автоматична настройка. Механичните часовници се повреждат от прах и влага, но при редовна поддръжка биха могли да работят десетилетия.

Кварцовите или електронни часовници функционират с обикновена или слънчева батерия. Те посочват времето не единствено със стрелки, но и с цифров дисплей. Този тип ръчни часовници са изключително точни и колебанието би могло да е само до 20 сек. на месец. Подобни маркови часовници може да откриете в много магазини в интернет.

Корпусът представлява защитният кожух на механизма на часовника. От материала му зависи не единствено неговата устойчивост, но и външен вид и цена. Например моделите с по-ниско качество имат корпус от алуминий. Този материал е пластичен, лесно се поврежда и понякога предизвиква кожни дразнения. Пластмасата може да бъде много по-добър вариант. Качествените корпуси най-често се правят от месинг и неръждаема стомана, които са здрави и издържат години без дефекти. Фаворит при модерните материали обаче е титанът. Колкото повече от този метал има в един часовник, толкова по-скъп е той.




Формата и размерите на ръчните мъжки часовници остават доста по-постоянни в сравнение с дамските. Като цяло на пазара се предлагат кръгли, правоъгълни и квадратни модели или такива със заоблени краища. Изключение правят само определени тийнейджърски аксесоари.
Също така външният вид на един часовник зависи до голяма степен от циферблата и верижката. Циферблатът представлява лицето на всеки модел. Материалите, от които се прави, най-често са кристал, плексиглас, минерално стъкло и синтетичен сапфир. Последните два се считат за най-добри от гледна точка на запазване на механизма.

По правило верижката на един ръчен часовник се прави от същия материал като на корпуса или пък се поставя кожена каишка. Актуалните верижки от пластмаса или силикон често придават доста евтин вид на аксесоара, да не говорим, че се изтъркват лесно. Тези материали категорично са за деца и младежи.Въпреки това пък много клиенти предпочитат такъв тип часовници или по-евтини часовници реплика на известни марки. Кожените каишки пък са класика, но е необходимо да се сменят на 2-3 години, защото стават по-тъмни, а в някои случаи се късат. Металните верижки са най-здрави и се правят от месинг, понякога със златно или титаниево покритие.

Сподели статията :
'
 

+ коментара + 4 коментара

16 януари 2013 г. в 1:41

Аз предимно си избирам часовник в бизнес стил или такъв, който да ми отива на всичките дрехи. Ако говорим за луксозни часовници, Citizen ми са фаворит.

Аз винаги се спирам на часовника, който пръв ми грабне окото. В повечето случаи ги сменям често, защото постоянно се намира някой, който повече ми харесва от другия.

29 януари 2013 г. в 3:50

За силиконовата каишка не съм съгласен. Има часовници на известни марки с диаманти, струващи няколко десетки хиляди и са със силиконови каишки. Целта им е да запълнят нишата с почитатели на силиконовите каишки. Това са хора, които не харесват кожата и метала, или пък не харесват само метала, но пък често плуват с часовника и затова избират силиконовата каишка, защото тя не се влияе от водата както кожата.

Аз лично също не харесвам силиконовите каишки, но не бих казал, че са само за деца, понеже си имат своите почитатели.

31 януари 2013 г. в 10:32

Механизма на часовниците е от значение най-вече за мъжете, за които функционалността и материалите заложени в направата на часовника са от основно значение. Колкото до дамите, за тях приоритетни са визията и марката на часовника.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger