Лесно решение за защита от спам ботовете

 Уморени ли се от ежедневните тонове спам? Аз съм, но за съжаление няма метод с, който да го остраним на 100%. Въпреки това има интелигентни начини за намаляване на спама. Методът, за който говоря е насочен към блогърите и как те могат да прилагат превантивни мерки за намаляване на количеството спам изпращан към тях.
 С популярността и лекотата за създаване на блогове, броят на блогърите се увеличава ежедневно. Това е чдесно, но съществен проблем е, че повечето от тези хора не се обучават на правилни техники като спам превенцията. Знаете ли, че с поставяйки и-мейла си навсякъде във вашия блог, сайт или онлайн магазин, вие изпращате открита покана за нов спам? Да, правилно сте прочели! Малко е известно, че опитът да се осигури начин на читателите ви да се свържат с вас носи повече вреди, отколкото ползи.
 Нека ви дам прост пример. Обичайният начин да поставите и-мейл адреса си във вашия блог е да използвате таг "mailto". Такъв е случаят, ако използвате Blogger и всяка друга блог платформа. За ваше съжаление спам ккомбайните използват "уеб паяци", които обхождат интернет и търсят връзки към и-мейл адреси в блогове и уеб сайтове. Когато попаднат на даден сайт те разглеждат HTML кода и извличат връзките към и-мейл адресите.

Предотвратяване на достъпа до вашия и-мейл за спам комбайните.

 Добър начин да предотвратите достъпа на спам машините до вашата екетронна поща, е като ползвате контактна форма. Това е чудесно решение, ако използвате WordPress. По принцип не е опция, ако ползвате Blogger. Но тук ще ви е от полза решението на колегата Bullblogger, който подробно обяснява как да поставите контактна форма в Blogger.
Така вашите и-мейл адреси ще са защитени от спам комбайните, а същевременно ще запазите опцията на читателите си да се свържат с вас.
 Друг вариант да защитите блоговете си от спам ботовете е да поставите вашия и-мейл адрес в изображение. Има няколко сайта, които могат да ви създадат безплатна и-мейл икона. Предлагам ви този генератор на и-мейл икони, който на мен ми допада. Ето няколко примера за икони на и-мейл създадени за няколко секунди.










 Както можете да видите, той поддържа всички популярни и-мейл доемйни, както и възможност да си създадете собствен и-мейл адрес. Този сайт дори ще ви хоства изображението, ако не искате да го копирате на вашия сървър. Препоръчвам ви да използвате тези изображения за Blogger, ако не ви се прави контактна форма.
Уверете се, че не използвате тези изображения като картинка за линк в "mailto" таг. Има хора, които заменят изписания си и-мейл с тази картинка но не премахват "mailto" линка. Ако и-мейл адресът ви е някъде из HTML кода, спам ботовете ще го намерят. Просто потърсете в HTML кода и го  премахнете.

Контрол на щетите - Или къде е моят и-мейл днес?

 Чудите ли се дали и-мейлът ви не е публично достояние? Един добър начин да разберете кои сайтове са публикували вашия и-мейл е просто да го потърсите в Google. Ако откриете няколко стотин резултата, то надявам се да притежавате добър спам филтър. Нормално е вашия и-мейл да се съдържа в някоя обява, ако сте търсили нещо. Ако е публикуван в повече сайтове, опитайте да се свържете с администраторите им и очтиво да ги помолите да го премахнат, защото така просто хранят спам ботовете. Можете да проверявате в Google за своя и-мейл адрес няколко пъти в годината, просто за провека на сигурността му.
 Нещото, което трябва да се запомни от тази статия е, никога да не публикувате безразсъдно и-мейл адреса си по сайтове и блогове, дори вашите. Това е сигурен начин да получите спам по-бързо, отколкото можете да кажете "Спам, моля" Ако не ви се вярва си направете един тестов и-мейл и не го използвайте за нищо друго освен за този експеримент. После го поставете във вашия блог или сайт и проверете, колко време ще отнеме преди да получите първия спам.
 Надявам се края на досадните спам съобщения да настъпи скоро, защото ми писна всеки ден прво да трия огрония брой нежелани съобщения и след това да чета тези, които ми трябват. Уморих се да филтрирам и трия нежелани събощения.
Дано някой в най-скоро време да измисли начин да премахне спама!
Сподели статията :
'
 

+ коментара + 8 коментара

30 август 2012 г. в 10:16

И аз съм се чудела дали мейла ми на публично достояние, много полезна и интересна статия.

3 септември 2012 г. в 16:40

Аз до сега съм печелил към 500 айфона и над 200 айпада, но не съм си ги потърсил въобще, само защото не съм фен на Apple :)))

Шегата настрана.
Лошото е че има доста възрастни *платежоспособни хора, които се връзват на спам оферти. Мисля, че предоставящите имейл услугата трябва да държат потребителите си по из късо и да им пращат редовно имейл бюлетин, с който да информират (което пак си е чист спам де)за по-сериозни и фрапантни спам случаи, които се наблюдават.

Статията е полезна. Като още един съвет бих допълнил да се използват поне два имейла. Често се срещат сайтове, които изискват имейл за да предоставят даден ресурс. При такива по-съмнителни сайтове или сайтове, който не възнамеряват да се ползват често да не се въвежда личния /служебен,работен/ имейл.

Да не говорим пък каква спамилка пада от Facebook и разните му приложения, който доста хора дори не забелязват, че удостоверяват с достъп до информацията си. Хубаво е и там да се въведе имейл, който да е маловажен.

3 септември 2012 г. в 18:48

@ supermarket: Радвам се, че статията ти харесва и я намираш за полезна. Много хора не се замислят дали и къде е публикуван имейлът им.

@ Рекламна агенция: Виждам, че ти засягаш въороса за така наречения "фишинг", който има за цел да накара потребителя да предостави лични данни или направо да плати определена сума. Това е най-опасния видспам.
Съгласен съм с теб, че е добре да има един работен имейл, който да се дава в непроверени сайтове.
По принцип порталите, които предлагат имейл услуга, я обезпечават с определена спам защита под формата на спам филтри. Когато, обаче сам си публикуваш имейла в интернет и той е обществено достояние, тези филтри едва ли могат да ти мопогнат много. Днешно време е малко вероятно средния спамър да изпрати съощенинето до 100 адреса на веднъж.
Относно facebook и приложенията, които излгеждат безобидни и по този начин достигат до вашите лични данни съм написал стати, която можете да видите тук: http://www.myblogroll.eu/2012/08/facebook-privacy-mistakes.html

7 септември 2012 г. в 13:56

Използвам го от доста време и наистина има успех с него!

11 септември 2012 г. в 15:26

гмейла и хотмейла имат много добра спам защита, а много от хората найстина не си дават сметка къде си дават мейла... :)

14 януари 2013 г. в 17:36

Полезна статия и добри съвети, за което ти благодаря. Тактиката с изображенията изглежда доста куул. balblqblaq [at] gmail (dot) com - този объркан начин също върши работа. :D На мен не ми харесва следното нещо - много сайтове при регистрацията изискват мейл и след това спамят, не го разбирам това. Длъжен ли съм да имам 2 мейл адреса - Не. В този случай само мога да натисна "Спам" бутона.

14 януари 2013 г. в 19:23

Adnan, и аз не го разбирам това, даже няколко пъти съм писал на мейла за връзка с подобни сайтове, с въпрос дали смятат това за лоялно и нормално отношение към потребителите си. Почти винаги се оправдават, че не са те и т.н. Само че имам случаи с току що регистриран мейл, който не е даван никъде и е направен специално за този сайт. А най-наглото е, че те дори използват мейлите за нуждите на други свои сайтове или дори ги продават на спамърите, зашото после те заливат всякакви боклуци.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger