Защо механичните и автоматичните часовници са малко по-скъпи?

автоматичен часовник
Решили сте да купувате часовник за себе си или за подарък на близък човек. Защо не? Винаги съм казвал, че часовникът е важен аксесоар, особено за мъжете. Но се чудите какъв модел да изберете, дали да бъде кварцов, дигитален или с лед дисплей. Така в един момент забелязвате механични часовници да се продават в някои онлайн магазини или пък в Prodavalnik.com. Гледате , но не разбирате нещо, та защо те са малко по-скъпи? Ами ето в тази статия ще ви отговорим на въпроса.

Механичните часовници често са по-скъпи, още повече ако са напълно автоматични и няма нужда да се навиват. Дори някои компании производители могат да ви предложат еднакъв модел, но единият часовник да е кварцов, а другият механичен, е познайте кой ще бъде на по-висока цена? Според редица хора, това се дължи на принципа на работа на часовниците, механичното движение разбира се е по-скъпо, казват те, но дали само това е причината?

Да може би наистина материалите и цената за изработка на кварцов часовник е по-ниска от тази на механичен, за справка може да разгледате някой от часовниците в каталога на онлайн магазин IskamChasovnik.com ще забележете, че цената на механичните модели е малко по-висока. Но не трябва да се забравя, че механизмът на задвижване формира не повече от 6 процента от цената на всеки часовник. Така че продължаваме напред в търсене на повече причини.

Относно гаранцията, редица механични модели се продават без такава, това е нормално защото тези часовници понякога са по-трудни за поправяне, но за сметка на това се развалят по рядко. Ако подобен часовник се развали по някакъв начин, например започне да изостава или забързва, защото наистина това се случва най-често, то вие спокойно може да го занесете на най-близкия часовникар, а той срещу скромна сума ще ви го поправи. Това допълнително покачва цената на часовника, когато вие си купите кварцов часовник за 15 лв., вероятността той да се развали до месец е голяма, след това ще имате нужда от нов и ето че пак ще дадете пари за часовник. При механичните нещата са по-различно, рядко те се развалят преди една или половин година от употребата, на практика за това време вие нямате разходи по поддръжката.




Още нещо , което покачва цената са тези часовници е тяхната дистрибуция, защото просто тези модели се продават по-бавно и са само за ценители. Повечето хора все още купуват кварцови, което означава, че търговеца в момента на закупуването на механичен часовник е наясно, че той едва ли ще се продаде бързо, това превръща неговата инвестиция в затворен капитал, който се реализира в печалба на доста по-късен етап.


Механичните и автоматични часовници са още по-скъпи, защото те нямат нужда от батерии, това означава, че с тях няма да ви се наложи смяна на батерия и съответно допълнителни разходи за това. Все пак аз харесвам механични модели с видим механизъм, ако и вие си падате по тях, просто харесайте някой магазин и изчакайте да се намалят цените. А това гарантирам става, просто трябва често да следите промоциите и намаленията.
Сподели статията :
'
 

+ коментара + 2 коментара

20 януари 2017 г. в 21:59

Малко са дразнещи тези механични часовници.. като ги оставиш за 1-2 дни после трябва да се настройват

21 януари 2017 г. в 7:49

Да, механичните часовницитрябва да се навиват, но именно в това им е чарът. За да не го навиваш, си взимаш автоматичен часовник и си решаваш проблема.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger