Ползата от печатните рекламни материали



Ползата от печатните рекламни материали

Дали офлайн рекламата е отживелица, или все още има симсъл?

От изобретяването на печатната преса (15 век) печатните материали се поръчват за различни цели: реклама, информация, агитация. В тази статия ще разгледаме общата концепция - печат за бизнеса. Каква е неговата ефективност?

Вероятно няма офлайн бизнес, който никога да не е използвал печатни материали за имиджови, представителни или рекламни цели.

Предназначение на  печатните продукти

Помислете за класификацията на печатните материали от гледна точка на клиентите.

Частни лица

Хората печатат картички и покани за сватба/годишнина. Вторият е най-често срещаният. Също така, физически лица поръчват календари за подаръци (например със своя снимка), дипломи (авторски резюмета, дисертации), фотоалбуми и други сходни.

Индивидуални предприемачи

Най-популярният тип печат за индивидуални предприемачи е създаването на  визитни картички. На второ място са офис сувенири с брандиране: календари, знамена, тефтери, папки, бланки, пликове. Това включва и POS-материали за проектиране на търговски площи: воблери, диспенсери, рафтове.

За промоции - флаери, листовки, банери, постери.

За маркетинг цели, съответно  брошури, каталози, презентационни брошури.

Юридически лица - фирми

Компаниите поръчват всичко по същия начин като индивидуалните предприемачи. Списъкът може да бъде допълнен с имиджови продукти (например корпоративни публикации), широкоформатен печат за интериорен дизайн, билбордове.

 

Отделно направление са браншовите печатни продукти. Издателства поръчват издания на книги и периодични издания, производствени предприятия - опаковки и етикети, заведения за обществено хранене - менюта, изложбени комплекси - стикери за щандове.

 

Държавни организации

Организациите поръчват печат на информационни материали (плакати, банери, листовки), представителен печат (календари, тефтери) и бланки.

 

Основни методи за печат

Има много от тях, но двата най-популярни са офсетов и цифров. Едротиражните печатни продукти, за които се използва офсет, заемат 80% от пазара. Но това е временно, тъй като цифровият печат се развива много бързо. Казват, че до края на 2022 г. делът му ще бъде поне 40%. Основната пречка за пълното разширяване на пазара е високата цена на едно копие, въпреки че производителите на цифрово оборудване редовно въвеждат иновации, които подобряват качеството и намаляват разходите за печат.

Следпечатна обработка

Това е последният етап в производството на различни видове печат. Има задължителни процеси, например нагъване, без което лист картон няма да се огъне, или сгъване - оформяне на комплект за книга или списание от отделни листове. И има услуги, от които да избирате.

Те включват:

Ламиниране. Може да не го направите, но ламинираната диплома ще изглежда по-представителна, а визитката с покритие ще „живее“ много по-дълго.

Релеф. Тефтерът с кожена подвързия ще изглежда елегантно, ако украсите корицата със сложен релеф. Можете да извадите логото на компанията, нейното име, слоган.

Заоблени ъгли. Правите ъгли на брошура или каталог лесно се чупят. Закръгляването ще помогне да се избегне това. Използва се и за бележници, джобни календари.

Номерация. Вече отпечатаните етикети (опаковки) са прикрепени със серийни номера, за да се предпази продукта от фалшифициране. Освен това номерата се поставят на самокопиращи се формуляри.

Можем още много да пишем за печата, но на този етап смятаме, че Ви стига. В следваща статия ще Ви запознаем с това, какво поръчват предприемачите в България, за да промотират бизнеса си офлайн.


Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger