Избор на интериорни врати

Всеки, който е правил цялостен ремонт на жилището си или е правил обзавеждане на ново, знае колко трудно се избират интериорните врати. Днес на пазара се предлага голямо разнообразие от модели, но това понякога повече обърква купувача, отколкото да го улеснява. Покупката на врата е дългосрочна инвестиция и затова не бива да се правят никакви компромиси с цени и качество. За да ви бъдем максимално полезни, ще ви запознаем накратко с потребителските качества на интериорните врати.

Освен, че отделят едно помещение от друго, вратите са важна част и от цялостния интериор на жилището и от тях зависи как ще изглеждат отделните помещения. Освен със стила, изборът им трябва да бъде съобразен и тяхната практичност. Освен това една добра врата трябва да е и звукоизолираща, което зависи от нейната плътност. Тя трябва да е стабилна и устойчива на температурни промени. Всичко това се постига с много добър подбор и с комбинация от различни материали.
В зависимост от това как приляга крилото на вратите към касата, те биват фалцови или без фалц. Всички по- стари врати са изработени по първия начин. А по- съвременните са изградени без фалц.

В повечето случаи крилата се състоят от масивни дървени рамки, някои от които са по- леки, а другите са с по- добра звукоизолация.

Материалът, който се използва най- често за облицоване на рамките са средно плътни плочи с дървесни влакна който има добри механични качества и добра хидрофобност. Плътността може да е равна, гладка, еднородна и плътна и може лесно да се фрезова, боядисва и ламинира. Друг вид плочи с влакна и висока плътност са с по- голяма здравина и по- голяма устойчивост.

Голям интерес се проявява към вратите, чиято обшивка на крилата е запълнена чрез покриване на плочи с ламинат (MDF). Тези врати са устойчиви на драскане,триене, замърсяване, удар, натиск и т. н.

Покритието на друг вид интериорни врати е от двукомпонентен полиуретанов лак и цветът му може да се избира по каталог.

Всички врати са с качествени уплътнители, а крилата им се окачват с декоративни панти с месингово или никелово покритие. В тях са вградени брави с обикновен, секретен ключ или ключ за баня.

Касата е призведена от различни материали- масивна дървесина, МДФ или ПДЧ. Нейното повърхностно покритие е в хармония с външния вид на самото крило. Широчината на рамките е регулируема в границите на 20 мм.

Ако купувате готова врата или такава по поръчка, необходимо е преди това да измерите височината и широчината на отвора в зида, където ще се монтира вратата. Височината се измерва от нивото пода, който трябва да е в завършен вид. Също така трябва да измерите и дебелината на стената заедно с мазилката, плочките или каквато и да е друга облицовка върху нея. Трябва да знаете, че интериорните врати биват десни и леви. Когато застанете срещу една врата и отворите крилото чрез издърпване, т. е. към вас, а пантите са от лявата страна, това означава, че вратата е лява. В обратния случай е дясна. Всички панти позволяват да се регулират, в случай, че крилото може леко да провисне след време или ако не приляга добре към касата.
Сподели статията :
'
 

+ коментара + 1 коментара

26 февруари 2015 г. в 18:07

Много хубави врати предлагат!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger