Факти за автомобилните гуми, с които всеки шофьор трябва да се запознае


Това е може би най-важната част от автомобила, но колко от нас наистина знаят как да ги изберат и да се грижат за тях?
Първото нещо, което идва в ума ви, когато става дума за безопасността на колата, най-вероятно ще бъде да проверите дали вашите предпазни колани и спирачки са в добро състояние. Но не забравяйте да проверите дали наличните гуми ви държат безопасно заземени! Успяхме с помощта на специалистите в продажбата и монтажа на гуми Ogi.bg да съставим списък със съвети, които ще ви помогнат да сте в крак с новостите, когато търсите подходящи гуми за автомобила си.





Съвет 1: Изберете правилната шарката за поставената цел.

  • Оребрени гуми: предлагат по-малко съпротивление при движение, по-добро кормилно управление и стабилност. Недостатъкът им е, че при мокра настилка се спира и ускорява по-трудно с такива гуми. Подходящи са за поддържане на висока скорост, при неравни участъци и са предпочитан избор за камиони и автобуси.
  • Luga” форма: ивици, перпендикулярно разположени по обиколката на гумата. Предлагат отлична спирачна сила и тяга, но при движение с висока скорост са шумни, поради силното си съпротивление. Подходящи са за черни пътища и за задни гуми на автобуси и промишлени превозни средства.
  • Комбинация от двата горепосочени вида: осигуряват лесен контрол и спиране, както и добро ускорение. Такива гуми са идеални за неравни и черни пътища, както и за предни и задни колела на камиони и автобуси.
  • Блок-форма: състоящи се от независими блокове, разделени от периферни и странични ивици. Осигуряват лесно управление и стабилност при заснежени и мокри пътища. 
  • Блоковете на протектора са по-малки, което прави по-трудно износването на гумите. Такива шарки са идеални за зимни гуми за всички видове леки автомобили.
  • Асиметрична: шарките се различават от двете страни на гумата. Подходящи за сухи и влажни настилки,както и за високоскоростно шофиране, благодарение на по-голямата си контактна площ, която помага да се намали износването на протектора от външната страна на гумата. Идеални за моторни спортове. Но за да бъдат ефективни, тези гуми трябва да се позиционират правилно.
  • Симетрична, с определена посока на движение: странични ивици от двете страни на гумата, които сочат в една посока. Предлагат добра движеща сила, спирачна ефективност и устойчивост при мокри пътища. За да бъдат ефективни, се монтиран в посока на шарката на протектора. Подходящи за високоскоростни леки автомобили.





Съвет 2: Научете се да разчитате обозначенията на гумите

Последователността от номера по гумата си имат определено значение. За пример ще използваме номерата P215 / 60 / R16 94T.
Първата буква "Р" се отнася до типа кола. В този случай гумата е подходяща за леки автомобили.
Цифрите "215" след буквата са ширината на гумата. Колкото по-широка е тя, толкова по-големи са числата и толкова по-голям е контактът й с пътя.
Буквата "R" се отнася до типа конструкция, която в случая означава радиална, а цифрата след нея е диаметъра, който в този случай е 15".
Означението 94 показва максималния капацитет на натоварване на гумата, когато се задейства при максимална скорост. В този случай натоварването на гумата в (кг) ще бъде около 669 кг.
Буквата Т е оценка на скоростта на гумата. В този случай означава максимална скорост от 190 км / ч. Другите означение за скорост са следните:
  • N - максимална скорост 140 км/ч
  • Р - максимална скорост 150 км/ч
  • Q - максимална скорост 160 км/ч
  • R - максимална скорост 170 км/ч
  • S - максимална скорост 180 км/ч
  • H - максимална скорост 210 км/ч
  • V - максимална скорост 240 км/ч
  • W - максимална скорост 270 км/ч
  • Y - максимална скорост 300 км/ч

Съвет 3: Поддръжка на гумите

Гумите се износват, поради издутини, неравности, скорост и други фактори. Уверете се, че те са подравнени. Ако усещате вибрации при шофиране, значи имате нужда от ребалансиране.

Съвет 4: Вижте индикатора за износване на протектора

Популярните марки като Michelin, Continental, Goodyear, Bridgestone, Dunlop, Firestone, Pirelli и Yokohama имат гама от продукти, които предлагат гуми с плосък ход (RFT). Някои от тях се наричат ​​по различен начин като Self Supporting Run Flat (SSR) или Zero Pressure (ZP), което ще ви позволи да продължите да шофирате по време на пункция.

Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger