3 стъпки за различно мета описание за постове в блогър.

Adding meta descriptions to Blogger

Много пъти съм се мъчил да сложа различно мета описание за всяка статия или страница. За съжаление в блогър това начинание е прекалено трудно. Трябва ръчно да вписваш описанието в кода на темплейта или да го пишеш във всяка статия, като код в HTML режим. Обсъждали сме този проблем с много колеги и до сега не бях намерил оптимален вариант за това.

Мета описанието е от голяма необходимост, тъй като описва съдържанието на вашия пост. То се появява като фрагмент в резултатите от търсенето и като описание, когато споделяте поста си в социалните мрежи, като Google+ и Facebook и други. Доброто описание към статията подобрява шансовете някой да кликне върху връзката към нея.

Но стига с негативните изказвания, защото вече има решение и то много просто. Днес най-накрая намерих просто решение на проблема, което напълно ме удовлетворява.
Цялата процедура се състои в 4 стъпки, за които не ви трябват кой зане какви познания.

1. Включете мета маркерите за статиите и страниците.

  1. Влезте в администраторския панел на вашия блог и изберете Настройки > Мета маркери > Описание и изберете "редактиране" 
  2. Изберете "Да", за да актвирате описанието за търсене.
  3. Ако нямате зададено описание на вашия блог можете да го зададете от тук. Това ще е описанието на за началната ви страница, както и за всички други страници и постове.
  4. Натиснете бутона "Запазване на промените"

2. Задаване на мета описание за отделните страници и постове

Мета описания за статиите и статичните страници могат да се добавят от пост редактора на Blogger.
  1. От администраторския панел изберете "Публикации" и изберете публикацията, на която искате да добавите описание. Избирате "редактиране" на съответната публикация и добавяте описание за нея.  Ако желаете да добавите описание на нова публикация просто натиснете бутона "Нова публикация" и, след като напишете статията и добавете описанието за търсене.
  2. В дясно на полето за писане на публикацията, под "Настройки на публикацията" имате нова опция - "Описание за търсенето". Тази опция е активна само, ако сте включили мета маркерите от стъпка 1. Трябва да сте активирали описанието за търсене от Мета маркерите

3. Проверете дали функцията работи правилно

Тази стъпка ще провери дали мета описанието действително е добавено в блога / поста ви преди да го публикувате. Необходимо е да го проверите само веднъж.

Напишете URL (адреса) на поста в този онлайн инструмент за проверка на мета маркери. Ако функцията работи коректно, трябва да видите описанието на статията или страницата, което сте въвели в опцията"Описание за търсенето", а не описанието на блога.
Проверете и началната страница, за да сте сигурни, че има различно описание от статията или страницата ви, за които искате собствено описание.
За блогове на кирилица използвайте този тул за проверка на мета маркерите.





4. Какво да правите, ако описанието за търсене не се показва?

Ако мета описанието за търсене, което зададохте не се появява, значи темплейта, който ползвате не съдържа необходимия код, за да импортира мета описанието от базата данни на Blogger. Има тенденция силно променените шаблони, или такива създадени от трети страни за blogger да не поддържат тази функция.
Това не е толкова страшно! Просто ще трябва да добавите ръчно към вашия шаблон кода, който ни е необходим. 
  1. Отивате в Администраторския панел > Шаблон > Редактиране на HTML кода и намерете
    <b:skin><![CDATA[
    Точно над него добавете този код:
    <b:if cond='data:blog.metaDescription != &quot;&quot;'>
    <meta expr:content='data:blog.metaDescription' name='description'/>
    </b:if>
  2. Повторете стъпка 3, за да потвърдите, че мета описанието вече работи.
Това е всичко. Вече трябва да имате индивидуално мета описание за всичките си статии и страници във вашия блог, което да е различно от описанието на самия блог, което е за хоум страницата. Надявам се този трик да ви е полезен.

Дали тази статия ви е помогнала и своето мнение за този метод, ще се радвам да споделите в коментарите.
Сподели статията :
'
 

+ коментара + 7 коментара

29 май 2013 г. в 8:46

Работи перфектно и подобрява видимостта в резултатите. А и този онлайн инструмент проверява доста неща и е много полезен.

30 май 2013 г. в 7:07

Отлични съвети. Вече ги тествах на един блог. Ще чакаме резултати.

30 май 2013 г. в 12:51

Да, супер, аз докато се усетя, че имало и такова меню - като хамалин пипах из кода на темплейтите :D

30 май 2013 г. в 13:04

@ReminD: То за някои темплейти е неизбежно да пипнеш по-кода.
Ако знаеш аз колко ровене из кода имах само, докато направя линковете в коментарите да са dofollow. А сега колко ровене пада, за да направя рилейтед пост под статията.

10 септември 2013 г. в 19:01

При мен за зажолст не се получи, предполагам е заради темплейта, който използвам. Нужно ли да добавя още нещо, за да проработи или просто е несъвместимо.

10 октомври 2013 г. в 15:22

и при мен нещо не се получи но май е от шаблона

10 октомври 2013 г. в 23:32

Не би трябвало да не се получава. Това по принцип си е функция на платформата и не вярвам някой да си е играл да я маха от темплейта. Дай URL на блога ти да го погледнем.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger