Аналог-дигиталните часовници – една добра комбинация


               
Изобретяването на часовниците е едно от най-великите изобретения на човека. Те са необходими за планирането на ежедневните ни задължения. От най-старите часовници до сега сложните им модернизирани варианти тези продукт са преминали през дълъг процес на еволюция. Първоначално са се появили дигиталните часовници като техният дизайн и технологии непрекъснато се развиват. През 70-те години на 20 век, когато се появяват дигиталните часовници, те са били голям хит. Това е така, защото за разлика от аналоговите часовници при тях по-лесно се разчита колко е часът. Днес употребата на дигиталните технологии се е разширила значително.
Ето и какви са основните разлики между двата вида часовници.
Аналоговите часовници са традиционни. При тях има стрелки, които се въртят и информират за точното време. Дигиталните модели използват дигитални цифри, за да изобразяват часа. При аналоговите часовници часът може да се изобразява и с римски цифри, докато при дигиталните има само един вариант на представяне на данните – чрез дигитални цифри. Цифрите на аналоговите часовници са изобразени върху обикновено кръгъл циферблат и стрелките посочват цифрите, за да информират за часа. 
Най-често има отделни стрелки за часа, минутите и секундите. При дигиталните часовници това става чрез използването на дигитални цифри. Същевременно те  разполагат с много сложни технологии – калкулатор, компас, GPS, алтиметър, барометър и други. Някои от тях приличат на мини компютри и имат редица полезни функции. Едно от предимствата на дигиталните часовници е, че могат да изобразяват с голяма точност времето. Затова са предпочитани и от почитателите на спорта и активните физически занимания, защото могат да дадат информация за постиженията им. 
Днес ежедневно се произвеждат милиони часовници. Сред тях вече има и комбинация от двата вида технологии – аналогови и дигитални. Те съчетават предимствата и на двата вида и са предпочитани от мнозина. Особено впечатляваща функция на такива модели е способността им да се зареждат от слънчева светлина. Сред компаниите, които предлагат аналог-дигитални модели, са Citizen  и  Casio. Citizen  произвежда зареждани от светлината часовници то 70-те години насам, а линията й Eco-drive се появява в началото на 90-те години. Моделите й се отличават с изключителна издръжливост и интересни функции. 
Така например, Skyhawk AT се сверява ежедневно посредством радио сигнал, излъчван от атомни часовници. Компанията Casio непрекъснато се стреми да оптимизира часовниците си и да вгражда нови технологии в тях.  Впечатляващи часовници с аналог-дигитални технологии  са включени в серията й Pathfinder. Представителите на колекцията са оборудвани още с барометър, алтиметър, термометър и дигитален компас. Тези модели са само част от богатото разнообразие от аналог-дигитални часовници, които се предлагат на пазара днес. Предлагат се от големи компании, утвърдени вече на пазара. Това спомага за разширяване на популярността на аналог-дигиталните часовници, а и съчетанието между предимствата на двете технологии се оказва печеливш ход за производителите им.


Сподели статията :
'
 

+ коментара + 1 коментара

3 юни 2015 г. в 15:24

Много е красив на вид.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger