Как правилно да окачваме пердетата в дома си?

Виждаме пердета всеки ден, в почти всяко жилище, но повечето хора не са експерти в поставянето им, спрямо прозорците, които декорират. Всеки човек има собствен стил и не всеки харесва пердета. Някои предпочитат да използват щори или да не окачват нищо. Съществуват повече възможности, отколкото си представяте, относно вида на завесите и окачването им. В тази статия ще получите експертни съвети по темата от професионалистите в търговията със завеси и пердета от Curtains.bg.
След като сте закупили завесите си, трябва да се погрижите за правилното им окачване. То се определя от типа на пердетата, които сте купили и ще повлияе на цялостния вид на стаята.
  • Прозрачните пердета пасват с почти всеки декоративен стил, но не допринасят много за неприкосновеността на стаята, освен ако не се съчетаят с плътни завеси. 
  • Завесите с десен придават цвят и дълбочина на помещението. Могат също да се използват като акцент от двете страни на прозореца, съчетани с едноцветни, ефирни пердета.
  • Термоизолиращите и / или затъмняващи завеси трябва да покриват целия прозорец, за да запазват топлината или да блокират слънчевата светлина, когато са спуснати.

Определяне на височината на окачване на пердетата

Преди да закупите завесите си, трябва да решите колко дълги искате да бъдат. Например, може да стигат до пода или дори да се разстилат по него. Следва да изчислите колко сантиметра над прозореца трябва да бъдат поставени пердетата.
  • От пода или перваза на прозореца не трябва да има голямо разстояние, а в идеалния случай завесите могат почти да докосват пода. Важно е обаче да знаете, че подовете невинаги са идеално нивелирани. Проверете дали има вентилационни отвори на пода или стената, и помислете как могат да повлияят на новите ви завеси. Може да се наложи да коригирате разположението на пердетата, спрямо тях, за да избегнете проблеми.
  • Идеалната позиция за корниза е 15 см над прозореца, но може да се наложи да го закачите по- ниско или по-високо, така че завесите да завършат, където искате.
  • Може да се наложи да регулирате височината на корниза за различните завеси, спрямо начина, по който са закачени.
  • Използвайте молив, за да маркирате по стените височината на завесите и съответно да коригирате поставянето на корниза.
  • В по-старите къщи височината на тавана може да варира с няколко см от единия край на стената до другия. Ще трябва на око да определите как да поставите пердетата така, че това да не се забелязва. Най-лесно ще ви бъде, ако застанете на входа на стаята.





Определяне на ширината на пердетата, спрямо прозореца

Вашите завеси могат да бъдат функционални или само част от интериора на дома. Вероятно ще искате да ги използвате за блокиране и пропускане на естествената слънчева светлина. След като знаете ширината на прозорците си, трябва да определите и ширината на пердетата, преди да преминете към окачването им.
  • Идеалната позиция за корниза е да има още по 15 см от ляво и дясно, след рамката на прозореца. Може да се наложи да промените тези размери въз основа на това колко линейно пространство е необходимо, за да може пердето да се окачи лесно и да изглежда "богато". Декоративните краища на корниза могат да се простират извън тези 15 см.
  • Пердетата трябва да образуват дълбоки гънки, когато са отворени. За един средно голям прозорец, е нормално към ширината му да се прибавят още 15 см, за да определите нужната ширина на завесата. Ако я поставяте на по-голям прозорец, увеличете мерките.
  • Не забравяйте да вземете няколко колана за завеси, ако искате да ги връзвате, когато са прибрани. А можете и да ги оставите да падат свободно и елегантно.

Използвайте стандартните методи за изчисляване на размерите на пердетата. Не се паникьосвайте. Математиката тук е доста проста:
  • Измерете ширината на прозореца. Ще вземем за пример прозорец с размер 183 см.
  • Измерете ширината на рамката на прозореца. Например 10 см х 2 страни = 20 см.
  • Съберете 183 см (прозореца) + 20 см (рамката) + 30 см (15 см допълнително от всяка страна) = 233 см ширина на завесите.
Сега трябва да решите колко дълбоки гънки искате да се образуват, когато пердетата са дръпнати. Основното правило е да се добавят още 60% от ширината, но можете да достигнете и до 100%. 
Няма точна формула за окачване на завеси. Всичко зависи от материята им и от това  колко свободно място искате да остане по стените, ако сте решили да поставите огледало, картини или снимки. Ако не можете сами да вземете тези решения, обърнете се към специалист. Ако сте купили пердетата и сте решили къде искате да ги закачите, вече сте свършили повече от половината работа!
Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger