Най-ефективните видове щори


Избрали сте перфектното обзавеждане и подови настилки за всекидневната или спалнята си, но все чувствате, че ви липсва нещо? Подобно на подходящите аксесоари към хубавото облекло, щорите придават завършен вид на всяка стая.
Отвъд естетиката, добавянето на щори на прозорците, ви позволява да предотвратите избледняването на всички мебели и килими в помещението, и държи далеч любопитните очи на минувачите от улицата. Затова сме ви подготвили кратко ръководство заедно със специалитите в търговията с щори от Curtains.bg, с което ще ви запознаем с най-ефективните видове щори предлагани на пазара.






Хоризонтални алуминиеви щори
Те са най-често срещаният вид. Дължат своята популярност на факта, че са достъпни в широк диапазон от материали и цени. Освен това, са лесни за откриване по магазините и не са прекалено сложни за инсталиране.
Тези щори обикновено са по-ефективни през лятото, отколкото през зимата, поради многобройните отвори между ламелите.
Те могат да се обръщат така, че да редуцират навлизането на светлина в стаята и помогнат за охлаждането, пропускайки преминаването на въздушен поток. Но отворената им структура затруднява контрола на топлинните загуби при студено време. 

Плисе щори
Тъй като участват в циркулацията на въздуха, този вид щори, със структура тип „пчелна пита“, имат отлични изолационни свойства. Многобройните производители предлагат варианти с единични, двойни или тройни плисета.
Специалната им структура задържа въздуха, блокирайки прекомерната жега или студ. Така спомага да се запази топлината в помещението през зимата и да се разхлажда през лятото.
Щори ден и нощ
Това са нов модел руло щори, които все повече набират популярност сред собствениците на жилища. Специфичното при тях е, че са изработени със специална технология, която пропуска слънчева светлина без да се налага да се свиват и прибират щорите. Те са изработени от два вида плат като се редуват плътна и прозрачна част, които позволяват преминаването на светлина и в същото време осигуряват нужното уединение.


Външни ролетни щори
Хората са по- запознати с интериорните щори. Но е хубаво да знаете, че има и външни щори, които се произвеждат с по-голяма издръжливост и устойчивост на атмосферни условия.
Изработени от дърво, стомана, алуминий или винил, външните ролетни щори се монтират над прозореца, от външната му страна, и се управляват от странични канали, за да се вдигат или спускат.
Когато се спускат напълно, ламелите им се срещат, за да се блокира слънчевата светлина и да се намали навлизането на топлината в стаята. За да позволят на въздуха и дневната светлина да влизат през прозорците, те трябва да бъдат частично повдигнати.
Щори тип „капаци“
Могат да бъдат вътрешни и външни. Тези щори са добър избор за подобряване на енергийната ефективност. Вътрешните са ценени заради интересния визуален вид, който придават на помещението, докато външните привливат окото, като осигуряват контраст със стените на дома. Твърдите капаци на тези щори, могат да осигурят целогодишни ползи. Когато се монтират плътно към рамката на прозореца, се създава изолиращо въздушно пространство между тях и прозореца. А когато се отварят при хубаво време, се позволява добра циркулация на свеж въздух.
Интериорни щори







Повдигащите се модели на тези щори позволяват навлизането на естествена светлина и чист въздух, който да циркулира в стаята, като я предпазва от прекалена горещина.
Въпреки това, подобно на хоризонталните алуминиеви щори, сами по себе си не осигуряват сериозна бариера срещу студа през зимата. Затова, те трябва да се използват в комбинация с друга изолация, за да се предотвратят загубите на топлина, когато външните температури започнат да падат.
Функционални външни щори
Те изискват специално монтиране, отводняване и шарнирно окачване, за да се гарантира, че са правилно интегрирани в конструкцията на къщата.
Въпреки това, след като бъдат правилно инсталирани, те предлагат много предимства - включително допълнителна сигурност и защита от атмосферните условия.

Докато пазарувате щори, ще забележите, че те са обозначени с различни символи. Така се отбелязват различните степени на затъмняване, UV трансмисия, абсорбиране на шум и други подобни. Затова, ако не можете да се ориентирате, се консултирайте със специалистите в магазина.

Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger