Безопасност при строителството: работа с ръчни и електрически инструменти

Можете ли да се сетите за строителен проект, който е завършен без използване на ръчни или електрически инструменти? Да, няма такъв. Безопасността при работата с ръчните и електрическите инструментите обаче често се пренебрегва. Може би, това се дължи на факта, че те са често срещани на строителната площадка. Но все пак съществуват множество потенциални опасности като токов удар, падащи предмети, пробиви и разкъсвания.


Ето няколко бързи и лесни съвета за безопасна работа с ръчни и електрически инструменти.

Проверете инструментите си
Никога не издавайте и не използвайте повредени или дефектни електрически или ръчни инструменти. Винаги ги проверявайте преди и след всяка употреба, за да сте сигурни, че са в добро работно състояние. Проверете за напукани дръжки на ръчните инструменти и се уверете, че всички предпазители и маркучи са в добро състояние. Маркирайте всички, които са повредени и ги извадете от употреба, докато не бъдат поправени.

Изберете правилния инструмент
Уверете се, че използвате правилния инструмент за задачата си. Не използвайте отвертка като длето например. Това включва и използването на подходящите размери ножове и аксесоари към вашите електрически инструменти. Не започвайте работа, ако нямате необходимия инструмент. Използването на грешен, може да доведе до нараняване или повреда на инструмента.






Носете предпазно работно облекло
Използвайте лични предпазни средства и се уверете, че ги носите правилно. Това включва предмети като предпазни очила, маски за лице, ушни щекери, каски и работни ръкавици. Избягвайте да носите свободно облекло или бижута, които биха могли да попречат на работата ви или да бъдат уловени от движещи се части на електрически инструменти.

Не променяйте инструментите си
Никога не сваляйте и не изключвайте предпазителите на електрическите инструменти. Не ги боядисвайте, тъй като това може да ви попречи да забележите пукнатини в тях. Ако инструментът се повреди или счупи по време на употреба, не се опитвайте да извършите ремонт на място, ако нямате подходящите части за това.

Работете внимателно
Ръчните инструменти не са играчки. Никога не ги хвърляйте към друг човек. Не използвайте електрически кабели, за да спускате или повдигате инструмент. Винаги ги носете в специална кутия или на обезопасителен колан, никога не носете инструмент в джоба си, докато се разхождате. Дръжте пръста си на спусъка на електрическите инструменти, когато се движите, за да избегнете случайно изпускане.

Спазвайте дистанция
Когато боравите с ръчни и електрически инструменти, уверете се, че имате достатъчно място, за да работите безопасно, без да влизате в контакт с други предмети или колеги. Ако сте на височина, уверете се, че никой не работи под вас в случай, че изпуснете инструмент.

Подреждайте след приключване на работата
Не оставяйте използваните ръчни инструменти, разхвърлени по работната площадка. Те могат да създадат опасност. Проверявайте внимателно по списък, когато прибирате инструментите, за да не загубите или забравите някой от тях.

Проверете дали сте изключили всичко
Не оставяйте електрическите инструменти включени в захранването, когато не се използват, или когато извършвате настройки като подмяна на накрайници например. Изключете пневматичните инструменти от въздушната линия при зареждане на крепежни елементи или когато не се използват, за да се избегне случайно включване.






Поддържайте работното си пространство чисто
Замърсеният под може да доведе до случайни падания, които могат да бъдат изключително опасни при работа с електрически и ръчни инструменти. Избягвайте работа при мокри условия, особено когато боравите с електрически инструменти. Дръжте всички захранващи кабели далеч от пътя, доколкото е възможно, за да избегнете заплитане или спъване в тях.

Подгответе се
Уверете се, че вие ​​и вашите служители и колеги, сте старателно обучени за правилното използване на ръчни и електрически инструменти. Всички трябва да знаят как безопасно да работят с инструментите си.

А ако имате нужда от нови качествени електрически или ръчни инструменти, разгледайте каталога на технически хипермаркет Багира на https://www.bagira.bg/инструменти/ръчни-инструменти, където ще откриете богат асортимент от артикули на топ цени и с гаранция от доказани производители. 

Работете интелигентно, бъдете в безопасност!
Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger