Как да изберете подходящите сортови семена и растения за вашата градина

Пролетта чука на вратата ни и всеки градинар знае, че му предстои сериозна работа в градината, за да се превърне тя в райско кътче. Но когато разглеждате каталозите за семена, независимо дали сте добър градинар или не, вие сигурно се чувствате доста объркани от многообразието на сортове растения, които се предлагат в тях. Затова потърсихме специалистите от Агроаптека Иван Чавдаров и ако следвате стриктно техните съвети ние ви гарантираме, че ще направите правилния избор на семена и растения за вашата градина и ще се радвате на една отлична реколта от нея, дори и да сте начинаещи в тази област.

Какво представлява каталога на сортовите семена?

Както всички други каталози, така и този съдържа информация за семената и снимка на растенията, които ще поникнат от тях.
Основната информация, която ще получите за семената е дали те са сортови или хибридни, каква трябва да бъде почвата, в която да ги засадите, колко слънчева светлина им е необходима, а също така и за колко дни ще достигнат до зрялост.
Нашият съвет е да използвате каталозите за вдъхновение, но да обърнете внимание и на това какво точно купувате и дали то е подходящо за вашата градина.

Какви видове семена да изберете?

Когато разглеждате каталозите или самите пакетчета със семена на тях трябва ясно да е отбелязано какви са семената в него.

  • Сортови семена - Те са произведени от чиста линия. От произведените от тях култури могат да се вземат семена, които да се използват за правене на разсад или сеене отново през следващата година.
  • Хибридни семена - Те са кръстоска между два сорта, от които се прави селекция и се вземат само най-добрите им качества, например ако единия сорт им едрина, а другия сладост се комбинират двата и се получава едри и сладки плодове. Но от тези култури семената няма как да възпроизведат отново, хибридните семена не могат да бъдат използвани за сеене през следващата година.


Кои семена да изберете за вашата градина си остава ваш личен избор. Ако искате вашите растения да узряват едновременно се насочете към хибридните семена, а ако искате сами да си съберете семена и да ги посеете отново в градината си, тогава вашият избор трябва да бъдат сортовите семена.

Вижте какво е обозначено върху пакетчето със семена за „дни до зрелост“ и планирайте правилно тяхната покупка.

На гърба на всяка опаковка ще откриете, кога е най-подходящото време за засаждане на семената, в каква почва и каква температура е най-подходяща за растежа им. Това ще ви помогне много, ако искате всички ваши растения да не узряват по едно и също време, а да си осигурите по-дълготрайно време за реколта. Например: можете да помислите за засяването на ранни сортове домати, които ще достигнат зрялост в началото на лятото и такива, които ще узреят в ранна есен, така ще се радвате на свежите им плодове по-дълго време.

Съобразете избора си на семена с климатичните особености на вашето населено място

Колкото и малка да е по площ нашата родина, все пак се наблюдават различия в климата дори и в два близки по местоположение града. Затова е много важно да се съобразите с условията, които точно съответстват на вашето населено място. Ако се затруднявате в изпълнението на тази задача потърсете компетентното мнение на продавач-консултантите в близката до вас агроаптека или просто попитайте съседите си опитни градинари. Така ще можете да направите правилния избор и да вземете само сортови семена от agro-gradina.com, които са подходящи за вашия регион.

Обърнете внимание на вида на почвата и слънчевата светлина във вашата градина. Различните видове растения се нуждаят от различна по вид почва и различни количества слънчева светлина, за да растат и да ви радват с вкусните си плодове. За щастие на пакетчетата и в каталозите за семена точно е указано, каква почва е подходяща за растението и какво количество слънчева светлина ми е необходима.
Каква е почвата във вашата градина ще определите по географската област, в която се намира вашето населено място.
А какво е количеството слънчева светлина, което получава вашата градина, ще определите по броя на часовете, които тя е пряко огряна от слънчевите лъчи.
Това условие е от особена важност за отглеждането на различните видове растения, тъй като например доматите предпочитат слънчевата светлина, а различите видове билки са сенколюбиви растения.

Ако нямате условия за отглеждане на разсад от сортови семена на закрито изберете такива, които се засяват директно в почвата навън.

Върху всяко пакетче от семена се съдържа подробна информация за това как трябва да бъдат посети семената. На някои пакетчета със семена за домати например има указания, как то тях да направите разсад и след това готовите растения да засадите на открито, а на други ще откриете на какво разстояние е добре да бъдат засети семената едно от друго. Това означава, че тези семена са подходящи за директно засяване навън.

И ако все още не се чувствате готови да започнете, опитайте с билки

Босилекът е билката, която ще израсте само 7 дни след като го засадите и ще расте щастливо на вашия прозорец през цялото лято.

Вземете една саксия напълнете я с почва и посейте в нея мента, босилек, копър или магданоз, според инструкциите на пакетчето за сортови семена, полейте ги с вода и я поставете на слънчево място. След около седмица ще се радвате на малките растения и ще положите началото на една красива билкова градина. Опитайте!

Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger