Недвижими имоти от банки / продажба на ипотекирани имоти от банки


Носят се легени за това какви жилища са се купили от малцината, които са имали връзките или късмета да се сдобият с дом на безценица. Те обикновено разбират за офертата от свои познати съдия-изпълнители или банкови служители. Поради ограничения брой на подобни сделки до тях обикновено се домогват само познати, които са получили информация за предстоящата продажба.

До скоро почти не достигаха данни за такива предложения до широката аудитория, а мълвата се ограничаваше само до кръга от познати. През последните години, обаче, не само по-неатрактивните, но и по-изгодни сделки започват да се появяват в специализираните онлайн платформи и брокерите на недвижими имоти.

Не е ясна причината защо броят на тези оферти се увеличава. Може да се предполага, че е заради икономическата криза, недостатъчния брой купувачи, бавните и мудни покупко-продажби и други. А може и да се дължи на факта, че все повече хора не успяват да си плащат навреме задълженията към дружествата. Логично идва въпроса какви са начините да се закупи жилище от публична продан и каква е процедурата. На практика, ако се получи пълна невъзможност на един човек да връща задълженията си по един ипотечен заем, банковото дружество няма как да си възстанови отпуснатата сума, а човекът не е в състояние сам да си продаде жилището се стига до публичната продан.




При тази процедура банковото дружество взима изпълнителен лист от съдебно учреждение и завежда дело срещу клиента с държавен или частен съдия-изпълнител, който описва имота, след като информира лицето. В едноседмичен период съдия-изпълнителя изготвя обявлението за публичната продан, което описва длъжникът, имуществото, какъв е ипотекирания имот, стойността, с която ще стартира процедурата и деня, в който ще се почне и приключи. Хората, които искат да участват в предстоящия търг подават молба, за да се допуснат до него в интервал от 1 месец. В предложението си вписват и сумата, на която предлагат да закупят жилището.

Те са длъжни да внесат в сметка на съдия-изпълнителя капаро на стойност 10% от предлаганата сума. Според процедурата, след като изтече едномесечния период, съдебния изпълнител започва да чете предложенията на гражданите и имота печели претендента, посочил най-голямата парична стойност. Всеки от участниците, който се намира на мястото, където се провежда публичната продан има право да наддава устно, като се започне със сума, която е равна на 10% от първоначалната сума.

След края на търга, човекът, който го е спечелил се обявява официално и в едноседмичен интервал, той е длъжен да внесе останалите средства. В случаите, в които това не се случи, цялата процедура се повтаря отначало. Участниците, които не са спечелили в търга, получават капарото си обратно. Законът предвижда и случай, при който дори да е планиран търг, може да се реализиран и стандартна покупка. Това се случва, когато лицето, чийто е имотът вземе решение да продаде жилището, преди изтичането на едномесечния период за търга.

 В такъв случай се отменя процедурата по публичната продан, но банката също трябва да даде съгласието си за това. В повечето случаи между длъжника, купувача и банката заемодател се прави тристранен договор, който играе роля на предварително споразумение. Трите страни посочват вида на плащане, начините как ще отпадне ипотеката и пр. Последната крачка е покупко-продажбата да стане пред нотариус.

Източник: http://www.stateaid-bg.org/
Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger