Какво знаем за покерa?

Едва ли днес има някой, който не е чувал за покер. Тази игра се превърна в една от най-популярните по цял свят. Много от нас се събират с приятели и играят у дома, като за целта се взимат комплекти с покер чипове и карти.

Покерът е древна игра с карти. Повечето хора я свързват с Дивия Запад и САЩ. А тя е възникнала още преди Америка да стане държава.

Според намерени данни, персийците първи са играли на игра, подобна на тази, която знаем днес. По-късно, едва през 16-ти век във Франция и Германия, започват да се играят игри с карти, които са наричали "Pochen" & "Poque". През следващия век, има данни, че тези игри вече са се разпространили и в Англия, и Италия.

Спорен е въпросът откъде точно е дошло името на покера. Според някои сведения, то идва от индийската дума pukka. Тамошните държавници - "pukka sahibs", което в превод означава белите управници, са играели вариант на играта, близък до днешния.

Покерът достига доста по-късно до САЩ, донесен от мореплавателите на Франция. В началото играта се е играела само от четирима човека, а картите са били едва 20 – десетки, валета, дами, попове и аса. Първите правила и обяснения за покер играта са написани от Джонатан Грийн през 1834 г.. Много бързо покерът се разнася по всички крайбрежни градове на Мисисипи и Охайо. А после тръгва и по линията на железниците. По онова време играта се е играела по следния начин – на всеки играч се раздават по пет карти и всеки решава какъв залог да направи. Тогава не е имало чипове, а са се хвърляли пари или лични вещи на масата. След това картите са се откривали и този, който имал най-високата комбинация, печелел всичко.

Днес тази игра се играе с 54 карти и съществуват стотици нейни разновидности. Някои от тях са много популярни и се играят в редица казина. Играчите могат да бъдат до 10, а може да бъде и само един – на игрална машина в казино. Може да се играе както на реална покер маса, така и на виртуална. Съществуват множество континентални и онлайн турнири. А играта печели все повече привърженици.
Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger