Приказка за едно SEO състезание

SEO състезанието


Laptop Acer
Лаптоп Acer
Имало едно време една фирма в град София, която била създадена през 2001г. и си имала сайт с името Notebook.bg. Фирмата се занимавала с продажба на лаптопи, таблети, смартфони и аксесоари за тях. За да може да улесни клиентите си и да гарантира тяхното спокойствие тя организирала и сервиз в който да се отстраняват възникналите дефекти. Даже си направила и „Програма 7” с която улеснява избора на клиента-цар.

Един ден фирмата решила да "вдигне" продажбите и да засили brand-а си достигайки до повече потребители. Колкото повече хора ще научат за нейното съществуване толкова повече може да станат купувачи, и вместо да задели пари за реклама, както правят всички, решила да попита един от най-добрите SEO оптимизатори в България за съвет. bgkulinar им предложил да организират едно състезание по SEO оптимизация, в което хем сайта им ще се рекламира, хем ще се види кои SEO оптимизатори са по-добрите и могат да позиционират клиентски сайтове в топ 3 за трудни ключови думи.

- Състезанието ще увеличи стойността на сайта notebook.bg 10 пъти като подобри значително видимостта на бранда в Българското онлайн пространство - казал стария готвач и манджата ще бъде деликатес.


 Всичко започна през Юли

 
И така се родило 4-то, или 5-то състезание по оптимизация на сайтове. В рамките на 6 месеца то трябвало да осигури медиен комфорт на сайта notebook.bg като 100-ина  SEO специалисти започнали да създават съдържание за продуктите на марката Ейсър, тъй като ключовата дума била "Защо трябва да купим Acer от www.notebook.bg?".

Който щял да даде правилния отговор, имал шанса сайта му да спечели голямата награда от 5000 лева, или втората награда, един нов лаптоп Ейсър. 

Нещата в началото тръгнали слабичко, Иво Апостолов хвърли идеята за силата на социалните сигнали от гугл плюс и лайковете на фейсбук и почти всички го последвали в експеримента му. 

Било интересно да се види колко много тежат социалните споделяния в подреждането на резултатите в SERP-а. Всичко вървяло скучно и еднообразно. Писане на статии, добавяне на линкове и 3 way размяна, с малко събмит по директории и социалки и тн.


 Бомбата - фостата

  

"Колега", не ме занимавай с глупости!. Еднообразие което Димитър Димитров-Дебилев решил с размах да наруши и да вкара малко цвят във филма. Намерил една статия която според него не била релевантна и нарушавала SEO правилата определени от google за "бяла оптимизация" и взел че я репортнал на гугл и после се похвалил на автора на статията какво добро дело сторил и колко че почувствал горд от постъпката си. Пано Кондоянис му теглил една публична цветна и дълга, и се зародила SEO дискусия във google plus, и най-големия форум за SEO оптимизация в България. На който му се четат панаирджийски истории може да кликне тук и тук. Целта била постигната и шареното разнообразило сивото ежедневие. Но всяко чудо за три дни, и седянката бързо се разтурила.

Първите победители


Като междинна награда организаторите определили по една чанта за лаптоп на първите 10 учасници които съберат най-много лайкa и споделяния. Победил станал Николай Стоянов със общо 797, а пичовете от СЕО задругата (Fellowship of the SEO), (Теодор Захариев, Андрей Димитров и Пано Кондоянис) спечелили 3 чанти за лаптоп. 

Сайта им acer-notebookbg.com си сменял първото място със сайта на Николай, за да има интрига, докато по-опитния Калин Каракехайов решил да регистрира стотина сайта и да се бори за голямата награда. Сега вече състезанието по оптимизация на нотебук.бг навлязло в нова фаза, и станало повече интересно.


Инициативата на Огнян


Поздравление за инициативата на Огнян Младенов който със една питанка за 5 лева подари 1000 лева на дома за сираци "Св. Николай", създавайки един експеримент за позиционирането на сайтове в Google. Включиха се повече от 200 души които дадоха мнението си и така създадоха уникален отговор на въпроса
:"Защо трябва да купим Acer от www.notebook.bg?" в търсене на отговора който ще се хареса на търсачката която ще позиционира сайта на първо място.

 Уникалния край


15 Декември дошъл но никой не очаквал търсачката да промени алгоритъма си толкова коренно с някакви Колибрита, които променили всичко познато ни досега толкова много че на първо място в 12,00 часа смаяните организатори видели на мястото на първия сайт тази снимка:




което означавало че победител НЯМА, тъй като по регламента Цар Киро не бил регистрирал url и не играел в SEO състезанието.

Как може такова нещо? Ние 6 месеца създавахме уникално съдържание за Acer, за лаптопи, таблети и смартфони, писахме за историята на Тайванската компания, даже видео направихме на Китайски и вместо да сме на първа страница какво стана? Някаква снимка се закова на първо място и ни победи всички, така ли се оказа? - бяха някои от мислите на SEO оптимизаторите които участваха в надпреварата и останаха като гръмнати от резултата.


- Да не би SEO-то да умря? 

 
"По- старите кучета" които бяха видели широкия свят и бяха патили много, само се усмихнаха и продължиха да си работят. Те знаеха че всяка нова димка която гугл подхвърля в Нета се обсъжда надълго и нашироко години наред, раждайки всякакви логични и ненормални интерпретации за това какво ще стане сега, дали SEO-то ще умре и как ще се позиционират сайтовете в SERP-а на любимата търсачка.

Знаеха също много добре че всички нови промени които анонсира или предсказва усмихнатия front-men с очилцата, за тях са източници на приходи, стига да знаеш как да ги монетизираш, и благодаряха на google за това.

Какво ще правим сега? - попитали организаторите Пламен. Щом тази снимка е на първо място по търсене в кавички на фразата ащо трябва да купим Acer от www.notebook.bg?" но това не е сайт който да участва в играта, значи нямаме победител

Търсачката ни надхитри всички ни. ;-)


На друго място се чуваха кудкудяканията, а на друго място кокошката снесе яйцето. ;-)

Лека нощ деца....
Сподели статията :
'
 

+ коментара + 5 коментара

3 октомври 2013 г. в 10:21

seo приказката ще си има и продължение....

3 октомври 2013 г. в 11:12

Ха ха ха! Г-н Кондоянис, първата ти статия в блога ме разсмя и разведри утрото на иначе мрачния ми ден. Изчетох я с удоволствие и ме забавлява от сърце.
Иначе съм сигурен, че бързо участниците в тази есенно симна приказка, ще се ориентират как да уловят Колибрито и приказката ще продължи в същия динамичен развой.
И както се казва: Нека по добрият победи. И нека силата бъде с вас!

3 октомври 2013 г. в 16:36

Моля. моля г-н Симеонов, старите кучета са свикнали 15 години на Гошо ;-)

Анонимен
4 октомври 2013 г. в 20:51

Искам продължение! :)

14 октомври 2013 г. в 12:07

Продължението след 15/12/2013 Ади ;-)

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger