Топ 4 на видовете статии


За някои писането е непрекъснато забавление и много приятно занимание. За други обаче, то е свързано с честото чудене за какво точно да пишат и как да структурират текста си. Ако това е част и от вашето ежедневие, може би се чувствате преуморени или изчерпани на моменти, а творческите идеи ви се губят. Спокойно! На всеки се случва. Предлагам да си припомним заедно кои са най-често използваните типове статии и най-характерното за тях. 





Публикации тип „направи си сам”
Най-важното за този вид текстове е, че трябва да бъдат точни и да насочват вниманието към основната теза. Мястото, където можете да споделите идеите си накратко е въведението. Тук бихте могли да добавите малка доза любопитни факти, за да заинтригувате още повече аудиторията. Структурата на вашите публикации трябва да представлява по етапно навлизане в темата, по която пишете. Добавянето на илюстрации ще намали необходимостта от обяснение с думи. В този вид статии е излишно да се прави отделно и сложно заключение, защото читателят е жаден да узнае различни похвати и начини на действие, които обяснявате. Достатъчни са няколко реда, даващи знак за край на текста.

Публикации тип „рецепти”
Прилагателни, прилагателни и пак прилагателни  - те са вашето спасение, докато пишете този тип статии. Можете да използвате въведението, за да опишете кухнята, част от която са рецептите или малко интересни неща от историята й. Изложението трябва да започва със списък на съставките, последван от техните количества, според броя на хората, за които се приготвя. Когато давате готварски съвети, трябва да поднасяте информацията на части. Важно е да бъдете точни в обясненията и никога да не се разхождате напред – назад в темата, защото това само би объркало читателите. Страхотен начин за край на този тип текстове е да посъветвате домакина как да представи ястието.

Мотивационни статии
Те са написани, за да вдъхновяват. Подходящ цитат от известна личност или интересна поговорка са в състояние да определят настроението в текста и създават чудесно впечатление. В идеалния случай, този тип публикации започват с определяне на проблема и описване на последиците от него. След това в изложението се акцентира върху начините за освобождаване от напрежението и тревогите в опит за връщане към нормално състояние. Тук можете да засилите посланието си, като използвате примери или откъси от поезия, имащи по-интелектуално или философско звучене. Най-важното е да оформите заключението с положителни нотки и да поставите край, който е достатъчно мотивиращ.

Описателни статии
Текстовете, които изискват дълги обяснения или са в научен стил, трябва да бъдат написани официално. Те обикновено следват  утвърденият формат въведение – изложение – заключение. Подобни примери има тук: http://www.kak-da.com/. Добре е да се възползвате от подзаглавията, за да може четенето да върви по-гладко. Много е лесно да се оплетете и да създадете объркващ текст. Затова спрете за малко, ако мислите, че започвате да се повтаряте. Заключението трябва да представлява кратък преглед на цялото есе.

Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger