Каква е причината за голям Bounce Rate (степен на отпадане) и как да го разрешим?


0% на отпадане и високата конверсия са мечтата на всеки уебмастър или притежател на сайт/блог. Както знаете за Google правило номер едно стана качеството на сайта и полезното съдържание, а когато даден потребител излезе от сайта ви без да посети други страници се получава степен на отпадане. По този начин той изпраща оценка „-“на чичко Google. Целта на тази статия е да помогне на тези, които имат висок Bounce Rate и искат да го разрешат. Ето няколко мои съвета и наблюдения:

1.      Изкачащи прозорци и прекалено много реклами - Това сигурно ще е най-грубата грешка на уебмасър. Представяте ли си, влизате в сайт и изведнъж стотици процорци изкачат на монитора ви, ужас! Добре да кажем, че ги преодоляхте, сега пък има толкова рекламни банери по сайта, че се бърка, кое е съдържание и кое е реклама. Пълен хаус цари в сайта ви. Е, как искате да имате посетители? Лично аз дори не мога да търпя и най-малкият изкачащ прозорец.


2.      Нетаргетирани посетители  - Вторият голям проблем за сайт. Голямата част от степента на отпадане се дължи на нетаргетираните посетители. Това се случва, когато оптимизирате сайта си по грешни ключови думи, грешен линк билдинг и като цяло грешна оптимизация. Ако не умеете да си управлявате рекламните кампании няма как да стане. Обикновено PPC системите предлагат опция за таргетиране, стига да знаете как настроите опциите.


3.      Лоша навигация - Ако потребителят не може да намери информацията, която търси и се изгуби в сайта ви, той ще направи само едно нещо. Ще натисне бутонът “X”.


4.      Некачествен дизайн – Обърканите дизайни с различни шарени фонове останаха назад. Сега е времето на изчистените семпли и динамичните дизайни. Вземете за пример самият Google, Pinterest, Facebook, Twitter.


5.      Скорост на сайта  Скоростта на сайта/блога ви трябва да е бърза. Никой не обича да чака, най-много аз. Ще ви накажа много грубо, ако кръгчето се върти с часове. Освен това скоростта на сайта играе важна роля при оптимизирането на сайта, затова не го пренебрегвайте. Ако е под 90% значи в време малко да поработите.


6.      Responsive web design (RWD)  В 21в. сме. Казвам го за всеки случай. J Светът около нас е мобилен, всеки 2-ри човек вече влиза в нета от Smartphone, Tablet или друго мобилно устройство. Целта на този дизайн е да направи резолюцията на сайта ви според мобилните устройства. Опитвам се да ви кажа, че ако сайта ви изглежда зле на мобилните устройства, поведението на клиента е повече от ясно.


7.      Копирано съдържание (Плагиат)  За простосмъртния потребител няма много голямо значение дали сайтът ви е плагиат или не. Ако преди това е прочел същото съдържание в друг сайт, няма защо да го прави отново. Той просто ще напусне.


8.      Нефункционалност на сайта – Важно е сайта ви да функционира добре, поставете/инсталирайте полезни виджети, които ще улеснят навигирането в сайта ви. Редовно проверявайте за грешки или бъгове.


9.      Търсене в сайта – Тази екстра не се използва от потребителите много често, но е добре да имате такава джаджа за търсене в сайта.


10.  Отваряне на връзките в нов прозорец – Вътрешните връзки в сайта ги направете да се отварят на нови прозорци. Защото, когато потребител попадне в ваша публикация от директна връзка и по това време цъкне на някоя друга посочена в публикацията, той просто зарежда друга страница и така се поличава степен на отпадане.


11.  404 страници – Ясно е на всички... няма информация по темата и следователно – изход. Старайте се да нямате такива връзки и при наличие на такива, премахнете ги възможно най-бързо.


12.  Прекалено дълги и лошо подредени постове – Потребителите не си падат по много дълги постове, освен, ако не е животоспасяваща ситуация. Те бързат и искат всичко да стане бързо и лесно. Нормалната статия за дължина е между 300 – 500 думи.

13. Липса на активност в сайта/блога - Потребителите често се връщат в един сайт за ново и свежо съдържание, това е супер позитивен сигнал за Google, но ако няма такова просто натискат "X", което пак влошава всичко.

Е, това според мен са основните причини за Bounce Rate-а... споделете и вие вашата гледна точка.

По статията работи Аднан Расим. За момента той се занимава с блогване, freelance и интернет маркетинг
Сподели статията :
'
 

+ коментара + 5 коментара

Това са най-добрите съвети, които някога съм чел. Благодаря Ви от сърце.

22 януари 2013 г. в 9:47

Много качествена и ценна статия. Честно казано и аз , май не съм чел по побра и подредена статия на тази тема. Благодаря на Аднан за труда.

21 февруари 2013 г. в 1:45

Браво! Кратко, но изчерпателно. Само с т.9 за търсачката не съм съгласен, че има пряко влияние, може би само ако се комбинира с лоша навигация.

6 март 2013 г. в 11:00

Много полезна и изчерпателна статия, засяга всички основни проблеми свързани с Bounce Rate-а. Колкото се отнася до точка 5, бързодейнствието на даден сайт е от основно значение за потребителите, никой не обича да си губи времето изчаквайки твърде дълго , независимо колко полезна информация има в сайта.

24 януари 2015 г. в 11:20

Стара но полезна статия. Описаните тактики в нея са все още актуални.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger